Centrum Seksueel Geweld open in Noord-Holland

maandag 1 februari 2016

Hoofddorp - Het Centrum Seksueel Geweld (CSG) Noord-Holland gaat op 1 februari van start. Het CSG biedt dag en nacht hulp aan iedereen die kort geleden een aanranding of verkrachting heeft meegemaakt.

Het doel van het CSG is slachtoffers van seksueel geweld zo snel mogelijk goede en gerichte zorg te bieden. Een slachtoffer van een aanranding of verkrachting heeft lichamelijke en psychische hulp nodig en informatie om een besluit te kunnen nemen over het doen van aangifte. Het Centrum Seksueel Geweld maakt dit mogelijk. Binnen het CSG wordt medische, psychologische en forensische hulp geboden. De samenwerking tussen artsen, verpleegkundigen, psychologen en politie binnen het centrum voorkomt dat slachtoffers iedere keer opnieuw hun verhaal moeten doen en op verschillende plekken hulp moeten zoeken. Een adequate eerste opvang door professionals verkleint het risico op medische problemen en psychische klachten zoals een posttraumatische stressstoornis.

In Nederland ontstaat een landelijk netwerk van CSG’s die allen volgens landelijke kwaliteitscriteria werken. Sinds 26 januari is er 24 uur per dag een speciale hulplijn voor slachtoffers van aanranding en verkrachting. Op 0800-0188 neemt de landelijke meldkamer van het Centrum Seksueel Geweld de telefoon op en brengt het slachtoffer in contact met het meest nabije centrum.

Voor wie?

Het Centrum Seksueel Geweld is er voor vrouwen en mannen, meisjes en jongens van alle leeftijden die kort geleden een aanranding of verkrachting hebben meegemaakt. Slachtoffers van seksueel geweld dat langer geleden plaatsvond, zijn ook welkom bij het centrum. Ook slachtoffers die geen aangifte willen doen, kunnen bij het CSG Noord-Holland terecht.

Door wie?

Het CSG Noord-Holland is een samenwerking tussen Veilig Thuis Kennemerland, Spaarne Gasthuis, Politie eenheid Noord-Holland en Kenter Jeugdhulp. Het CSG Noord-Holland zal als tiende in Nederland zijn deuren openen. Het CSG Noord-Holland en het Multi Disciplinaire Aanpak Kindermishandeling (MDC-K) zijn gevestigd op dezelfde locatie in het Spaarne Gasthuis in Hoofddorp.

Contact

Het CSG Noord-Holland is sinds 1 februari 2016, 24 uur per dag, 7 dagen per week bereikbaar via het landelijke telefoonnummer op 0800-0188 en via het regionale telefoonnummer op 088-8006262. Kijk voor meer informatie op de website van het CSG

bron: politie.nl | Categorie: mishandeling-vechtpartij


2017 - StraatInfo.nl
Misdaad in Haarlem | 112 alarmeringen Haarlem | Goedkoop Tanken in Haarlem | Supermarkten in Haarlem | Weerbericht Haarlem