Onderzoek brand Zeeweg IJmuiden

donderdag 2 juni 2016

IJmuiden - De brand in de voormalige sportschool aan de Zeeweg in IJmuiden is binnen in het pand ontstaan. Deze conclusie trekt het onderzoeksteam na uitgebreid sporenonderzoek. Eerder was al bekend geworden dat er sprake was van brandstichting. Verder onderzoek heeft uitgewezen dat er bij de brandstichting gebruik is gemaakt van brandversnellende middelen.

Wat voor middelen dit zijn geweest is in onderzoek bij het Nederlands Forensisch Instituut (NFI). Ook is er in het pand een witte jerrycan gevonden.

De brand brak rond 01.49 uur uit in de nacht van zondag 17 april op maandag 18 april. Naast een leegstaande sportschool, zit in een ander deel van het pand een grand café. Daar waren op dat moment een tiental gasten aanwezig. Een medewerker van het café, een 36-jarige IJmuidenaar, raakte door de brand zwaargewond. Het slachtoffer ligt nog altijd in het ziekenhuis. Andere medewerkers en bezoekers van het café zijn wonder boven wonder bij de hevig uitslaande brand ongedeerd gebleven.

In deze zaak heeft de politie de afgelopen periode met bijna veertig verschillende getuigen gesproken. Toch heeft de recherche nog een hoop vragen aan het publiek.

Getuigen zeggen dat zij iemand uit het raam van de sportschool hebben zien klimmen, vlak na het uitbreken van deze brand. Deze persoon zou zijn weggerend over de Zeeweg in de richting van de Lorentzstraat. Het is niet bekend of dit de gewonde medewerker van het café is. Daarom zoekt de recherche getuigen, die nog niet met de politie hebben gesproken en die gezien hebben dat een of meer personen het pand zijn uitgeklommen via het raam van de sportschool. Er is ook een mogelijkheid om het pand te verlaten via de deur van de brandgang; deze stond na de brand open.

Na de brand heeft de recherche in het sportschoolgedeelte van het pand een witte jerrycan gevonden. Meer dan vermoedelijk heeft hier een brandbare vloeistof in gezeten. De jerrycan wordt momenteel op sporen onderzocht bij het NFI. De politie wil graag weten of het iemand is opgevallen of dat iemand gezien heeft dat er een witte jerrycan werd gevuld bij bijvoorbeeld een tankstation.Dergelijke witte jerrycans worden niet gebruikt voor vluchtige en/of chemische stoffen. Gangbare kleuren voor deze vloeistoffen zijn over het algemeen zwart, groen of rood. Een witte jerrycan moet dus mogelijk iemand opgevallen zijn.Ook komt de politie graag in contact met mensen die weten hoe de witte jerrycan in het pand is gekomen of heeft gezien wie de jerrycan mee naar binnen heeft genomen. Of iemand in de omgeving van het pand heeft gezien met een witte jerrycan. Deze informatie is zeer belangrijk voor het politieonderzoek.

Op het moment dat de brand werd ontdekt heeft een nog onbekende man het personeel van het grand café La Belle gewaarschuwd. Deze persoon heeft op de keukendeur geklopt en aan de klink getrokken. Toen een personeelslid open deed, vertelde de man dat er brand was uitgebroken in de voormalige sportschool. De keukendeur van het café is gelegen aan de zijde van de Willembeeksweg. Het onderzoeksteam komt graag in contact met deze belangrijke getuige. 

Bezoekers van het café hebben halsoverkop de horecagelegenheid verlaten. Diverse spullen zijn daarbij achtergebleven. De politie wil graag deze persoonlijke eigendommen teruggeven aan de eigenaren. Het gaat onder meer om jassen. De goederen kunnen worden afgehaald bij de balie (klantcontactcentrum) van het gemeentehuis van Velsen. Dit kan nog een paar dagen; daarna worden de spullen weggegooid.

Kort na het uitbreken van de brand is op bewakingsbeelden uit de omgeving te zien hoe een personenauto vanaf de Zeeweg de Lorentzstraat in rijdt in de richting van de Briniostraat. Het gaat vermoedelijk om een donkerkleurige Volkswagen Golf. De bestuurder en/of inzittenden hebben mogelijk belangrijke informatie.Ook heeft er een blauwe personenauto gereden over de Zeeweg, dit voertuig remde zelfs nog eventjes bij het brandende pand. De auto, een Renault Clio of soortgelijk type, is ook gezien op camerabeelden in de Vlierstraat en Tussensbeeksweg. De bestuurder en eventuele inzittenden hebben dus korte tijd rond gereden. De politie komt ook graag in contact met die persoon en/of personen.In de straat achter de sportschool (Lorentzstraat) heeft zondag 17 april rond 11.00 uur een bestelbus gestaan. Het voertuig was wit van kleur; zonder opdruk of logo. In deze bus zaten volgens een buurtbewoner een man en een vrouw. De vrouw was rond de 35-40 jaar, had lang haar en droeg dit in een staart. De politie komt graag in contact met deze personen of mensen die weten wie dit zijn geweest.

Tot slot komt de politie graag in contact met mensen die (in de dagen) voorafgaand aan de brand iets is opgevallen. Alle informatie, hoe klein dan ook, kan belangrijk zijn voor het onderzoek. Ook heeft de politie nog niet met alle bezoekers gesproken die, ten tijde van de brand, in het café aanwezig waren. Deze gasten wordt verzocht zich alsnog te melden. Ook is er die avond mogelijk iemand uit het café gezet. De politie komt graag in contact met mensen die hier meer van weten of met deze persoon zelf.

De verzekeringsmaatschappij heeft bij de politie aangegeven dat zij een aantrekkelijke beloning uitlooft; afhankelijk van de aard van de informatie.

Mensen die informatie hebben over de bovenstaande vragen worden verzocht te bellen met 0900-8844. Dit kan onder vermelding van het zaaknummer: 2016086126.Anoniem informatie doorgeven kan ook via Meld Misdaad Anoniem: 0800-7000. Daarnaast is het mogelijk om informatie via het online meldformulier onderaan deze pagina. In alle gevallen is het belangrijk om daarbij het zaaknummer 2016086126 (brand zeeweg) te vermelden.In deze zaak is het ook mogelijk om rechtstreeks te bellen met het onderzoeksteam: 06-52546460 of een e-mail te sturen.(2016086126)

Laat het ons weten via het formulier.

bron: politie.nl | Categorie: diversen


2017 - StraatInfo.nl
Misdaad in Haarlem | 112 alarmeringen Haarlem | Goedkoop Tanken in Haarlem | Supermarkten in Haarlem | Weerbericht Haarlem